Tips bij aankoop van een draadloos GSM alarmsysteem

Voordat u een draadloos gsm alarmsysteem aanschaft raden wij u aan om onderstaande tips door te nemen. Op die manier weet u precies wat u nodig heeft om uw huis afdoende te beveiligen en hoe alles werkt!

Checklist draadloos gsm alarmsysteem

Aanschaftips

Alles wat u moet weten voordat u een alarmsysteem en de benodigde sensoren en melders aanschaft:

1. De voordelen van een draadloos alarmsysteem
2. Het verschil tussen een draadloos en bekabeld systeem
3. Mogelijkheden in sensoren en detectie
4. De bediening van het alarmsysteem
5. Alarmering door middel van een sirene of een flitser
6. De mogelijke instellingen van het systeem
7. Het alarm zelf installeren of een professional inschakelen
8. Meldkamer of niet?

1. De voordelen van een draadloos alarmsysteem

De aanschaf van een alarmsysteem wordt regelmatig overwogen maar helaas veel te weinig in de praktijk gebracht. Er zijn veel redenen te bedenken om geen alarmsysteem te nemen maar deze zijn voornamelijk van praktische aard. Men vindt zo’n systeem te duur, het is te veel werk om te installeren, enzovoorts.

Maar daarbij gaat men voorbij aan het feit dat een inbraak een nog veel grotere impact heeft die vaak ook nog een lange nasleep heeft. Los van de financiële schade is men bovendien ook vaak het vertrouwde, veilige gevoel kwijt. Dat veilige gevoel is juist één van de eerste vereisten om prettig te kunnen wonen. Soms is men na een inbraak zelfs te bang om in het eigen huis te verblijven.

De aanwezigheid van een alarmsysteem kan er daadwerkelijk toe bijdragen dat men wél een veilig gevoel heeft wanneer men thuis is of als men onderweg is. Inbrekers denken vaak wel 2 keer na om een huis in te breken waar een alarmsysteem is geïnstalleerd. De inbrekers worden ten eerste via stickers op de deuren en ramen geattendeerd op de beveiliging van het huis. Mochten ze zich daar niet genoeg van aantrekken en daadwerkelijk gaan inbreken, treedt uiteraard het inbraakalarm in werking. De sirene en flitsers van het alarmsysteem zullen ze dan in de meeste gevallen al verjagen, terwijl een goed alarmsysteem bovendien ook nog de bewoners van die inbraak op de hoogte brengt zodat die eventueel de politie in kunnen schakelen.

2. Het verschil tussen een draadloos en bekabeld systeem

Het voordeel van een draadloos alarmsysteem is uiteraard het installatiegemak. Er hoeven geen gaten in de muren te worden geboord, men hoeft geen kabels te trekken of wat dan ook. Gewoon een kwestie van het alarmsysteem ophangen en instellen. Ons draadloze systeem communiceert via WiFi en niet via de gebruikelijke 868 Mhz frequentie. De meeste huizen beschikken al over WiFi terwijl een systeem dat op die 868 MHz frequentie werkt via stoorzenders vrij gemakkelijk kan worden gesaboteerd.  Een draadloos systeem in de NCP2 klasse is volgens de verzekeringen voldoende voor particuliere woningen. Voor bedrijven eisen de verzekeraars meestal wel een bekabeld systeem dat in de NPC3 klasse moet vallen.

3. Mogelijkheden in sensoren en detectie

Er zijn diverse soorten sensoren. De keuze daarvoor dient men te bepalen aan de hand van de ruimte die u wilt beveiligen. Voor inbraakdetectie zijn er 3 soorten sensoren: bewegingsmelders, glasbreuksensoren of magneetcontacten. Daarnaast zijn er ook sensoren om andere zaken te detecteren, zoals waterdetectoren, rook -of gasmelders en camera’s.

Wie bijvoorbeeld een kamer met 1 raam heeft kan het best een magneetcontact op het raam plaatsen. Zodra het contact tussen de 2 magneten wordt verbroken doordat bijvoorbeeld het raam wordt geopend zal automatisch het alarm worden geactiveerd. Dat is nog niet voldoende, een inbreker kan immers ook gewoon het glas kapot slaan waardoor de magneetcontacten niet verbroken worden. Het is dan ook raadzaam om ook een glasbreuksensor te plaatsen. Deze sensor reageert op het geluid van brekend glas waarna het inbraakalarm zal worden geactiveerd. Er zijn ook bewegingsmelders, in 2 soorten: de gewone bewegingsmelder en de PIR sensor die ook op infrarood licht reageert. Een beweging in de kamer zal door de bewegingsmelder worden opgemerkt die vervolgens het alarmsysteem zal activeren. Indien er ook bewegingen in donkere kamers moeten worden waargenomen dient men altijd een PIR melder te plaatsen, die detecteert namelijk de beweging van warmtebronnen.

4. De bediening van het alarmsysteem

Bij een alarmsysteem heeft men de keus uit een vast of een los bedieningssysteem. Bij een vast bedieningssysteem is er een vast gemonteerd bedieningspaneel waarmee u het alarmsysteem middels een code in- of kunt uitschakelen. De losse bedieningssystemen zijn de laatste jaren populairder geworden, deze kan men immers overal plaatsen. Alle systemen werken ook met een afstandsbediening, bij de meeste pakketten wordt er vaak al 1 gratis meegeleverd. Naast een afstandsbediening is het ook mogelijk om een paniekmelder te nemen, als men daar bij onraad op drukt wordt het alarmsysteem ook geactiveerd.

5. Alarmering door middel van een sirene of een flitser

Vaak worden er voor een goede alarmering een sirene en flitser gecombineerd. Er zijn sirenes en flitsers voor zowel binnen als buiten. Een binnensirene is bedoeld om de slapende mensen aanwezig in het huis te alarmeren en om inbrekers het huis uit te jagen terwijl de veel krachtigere buitensirenes bedoeld zijn om de omgeving te alarmeren. Een buitensirene wordt vaak met een flitser gecombineerd, mensen kunnen dan ook ‘s avonds goed zien in welk huis er een alarmsysteem is geactiveerd.

6. De mogelijke instellingen van het systeem

Een alarmsysteem kent verschillende instellingen waarmee het geheel naar wens kan worden afgestemd. Men kan het bijvoorbeeld zo instellen dat er alleen een bepaald deel van het huis wordt beveiligd. Zo kan men als men thuis is het alarm activeren voor die ruimtes waar men dan toch niet komt. Dan zijn die ruimtes wél beveiligd terwijl men in de rest van het huis gewoon vrijelijk rond kan lopen. Naast een deelalarm is er ook de mogelijkheid voor het instellen van een in -en uitloopvertraging. Hierdoor krijgt men enkele tientallen seconden tijd om na activatie van het alarm het huis te verlaten alvorens het alarmsysteem het gehele huis beveiligt.

7. Het alarm zelf installeren of een professional inschakelen

Onze draadloze alarmsystemen zijn makkelijk zelf te monteren. Men hoeft slechts enkel de sensoren te plaatsen en ze te voorzien van batterijen. De centrale unit kan met enige hulp ook zelf geplaatst worden al kan het geen kwaad om daar even een professional voor in te schakelen. Het is immers de bedoeling dat het zojuist aangeschafte systeem ook direct en feilloos werkt.

8. Wel of niet via de meldkamer

Een meldkamer is een bemande hulplijn waarvoor men een maandelijks/jaarlijks bedrag betaalt. Als de telefoonlijn word gesaboteerd zal de meldkamer hiervan meteen een melding krijgen waarna direct de politie wordt gealarmeerd. In het geval van een rookmelding zal deze de brandweer contacteren. Met onze draadloze gsm alarmsystemen is dit helemaal niet meer nodig, de enige melding die het systeem namelijk geeft is het bericht dat men op de gsm ontvangt waarmee men zelf kan bepalen welke actie er ondernomen moet worden.

Logo van Holland Alarm voor Draadloos GSM Alarmsysteem